به گزارش انتخاب، یک فرمانده دوران دفاع مقدس گفت: امام خمینی (ره)، جمله معروف خود یعنی خرمشهر را خدا آزاد کرد در وصف شهر «مهران» هم بیان میکنند اما این منطقه که کربلایی را در دل خود دارد به فراموشی سپردهشده و حوادث مربوط به جنگ تحمیلی در ایلام ثبت و ضبط نشده است.
«محمدتقی قاسمی»، از فرماندهان عملیات کربلای 1 ، بابیان اینکه مهران در دفاع مقدس مظلوم است، اظهار کرد: جنگ در ایلام آغاز شد و در ایلام خاتمه یافت و تنها شهری که در طول دفاع مقدس بین عراق و ایران دستبهدست شده فقط مهران بود و این از مظلومیتهای مهران است.
این فرمانده دوران دفاع مقدس گفت: اردیبهشتماه سال 65 که مصادف با ماه مبارک رمضان بود دشمن با استفاده از توان زرهی و امکانات و یگانهایی که در اختیار داشت، استراتژیکی را تحت عنوان دفاع متحرک اتخاذ کرد و نهایتاً در چند جبهه، هم در جنوب و هم در شمال غرب و جبهه میانی اقدام به چند عملیات کرد و موفق شد مهران را به اشغال خود دربیاورد.
وی افزود: به دلیل شکست سنگین دشمن از عملیات والفجر 8 و تصرف شهر فاو به دست رزمندگان ما که فشار سنگین روحی و سیاسی بر آنها واردشده بود، دشمن برای جبران این شکست و فشار روحی روانی اقدام به عملیاتی تحت عنوان استراتژیک دفاع متحرک کرد و نهایتاً شهر مهران را به تصرف خود درآورد.
جانشین سابق سپاه امیرالمؤمنین (ع) استان ایلام بابیان اینکه دشمن ازنظر تبلیغاتی خیلی روی منطقه مانور داد تا شاید بتواند شکستی که در فاو متحمل شده بود را جبران کند، گفت: پس از اشغال مهران، حضرت امام (ره) به سپاه دستور داد مهران باید آزاد شود، زیرابه دلیل بهرهبرداریهای سیاسی و مانوری که دشمن میداد، امام میخواست دشمن را در این جبهه هم خلع سلاح کند.
قاسمی با اشاره به اینکه نزدیک به 40 روز شناسایی منطقه توسط بچههای عملیات و برنامهریزی و طرحریزی توسط فرماندهان انجام شد، گفت: در این ایام وضعیت دشمن مورد تجزیهوتحلیل قرار گرفت و نیروها و فرماندهان به منطقه آمدند و تصمیم بر این گرفته شد عملیاتی برای آزادسازی مهران صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: دشمن ازنظر نیروی انسانی و نیروی هوایی بر ما برتری داشت و دشمن به دلیل اشرافی که بر خود مهران و بخشی از ارتفاعات خود داشت جنگ را در این منطقه برای ما سخت کرده بود و به خاطر موقعیت سیاسی و اقتصادی که این منطقه داشت، دشمن آمده بود بجنگد و در مهران بماند.
قاسمی افزود: فرمانده لشکرهایی که مأموریت شکستن خطوط دفاعی دشمن بر عهدهشان بود، به دلیل برآوردی که از وضعیت منطقه و دشمن داشتند، آزادسازی مهران برایشان سخت بود، چون دشمن از هر نظر بر ما برتری داشت. محسن رضایی فرمانده سپاه پاسداران در جمع فرمانده هان لشکری گفتند ما به قرآن پناه میبریم، قرآن را که باز کردند سوره حج آمد آنگاه به آیه 40 «الَّذِینَ أُخْرِجُوا مِن دِیَارِهِمْ بِغَیْرِ حَقٍّ إِلَّا أَن یَقُولُوا رَبُّنَا اللَّهُ ...» رسید گفت: این آیه مصداق مهران است که به شما اجازه نبرد دادهشده و بدانید طبق وعده قرآن در این نبرد پیروز خواهیم شد و دقیقاً در عملیات کربلای (1) این اتفاق افتاد و مهران که بهناحق گرفتهشده بود از دست دشمن خارج شد.
این فرمانده دوران دفاع مقدس گفت: در نهم تیرماه از چند جبهه همچون محور تپه غلامی، باغ کشاورزی، جاده دهلران مهران به دشمن هجوم بردیم و عملیات در 4 مرحله انجام شد و به خاطر برتری انسانی، هوایی و زرهی دشمن ما هیچگاه عملیات در روز علیه دشمن نداشتیم و برای کاهش تلفات عملیات مجبور بودیم در شب عملیات انجام دهیم، ولی برای اولین بار مرحله چهارم عملیات کربلای 1 در روز انجام شد و ارتفاعات آب زیادی» و قلاویزان و سایر مناطق در تصرف دشمن همه آزاد شدند.
قاسمی بابیان اینکه ارتفاعات قلاویزان از سال 59 به اشغال دشمن درآمده بود، گفت: دشمن باوجود تاکتیکها و موانع دفاعی که در این منطقه بهکاربرده بود، هیچگاه تصور شکستن این خطوط دفاعی را نمیکرد و دشمن تصور نمیکرد ما بتوانیم به ارتفاعات قلاویزان دسترسی پیداکرده و شهر مهران را آزاد کنیم.
این فرمانده دوران دفاع مقدس گفت: اینکه امام (ره) فرمودند مهران را هم خدا آزاد کرد، یکی از دلایل آن بهکارگیری همه تدابیر عملیاتی، امنیتی و دفاعی دشمن بود که حتی شکست خط محال بود و این خدا بود که حضور داشت و رزمندهها را وسیله قرار داد و مهران آزاد شد.
وی افزود: مهران بعد از 44 روز به دست رزمندهها افتاد و بخش عظیمی از نیروها و ادوات دشمن منهدم شد، تعداد زیادی از تانکها نیز به غنیمت گرفته شد.
قاسمی بابیان اینکه با این پیروزی، جاده مواصلاتی غرب به جنوب دشمن کاملاً در تیر و دید نیروهای رزمنده ما قرار گرفت، خاطرنشان کرد: بسیاری از شهرهای عراق در دید و تیررس ما قرار گرفت و استراتژیک دفاع متحرک دشمن برای همیشه تاریخ، درنبرد کربلای 1 درهمشکسته شد و باروحیه عاشورایی و ولایی توانستیم پیروز شویم.
قاسمی تصریح کرد: در تقویم ما 31 شهریور سال 59 را آغاز جنگ دانستهاند که این خود ظلمی است در حق مهران و ایلام. ما از خرداد 59 قبل از آغاز رسمی جنگ شاهد درگیریهایی در ارتفاعات رضاآباد»، کلهقندی و بهرامآباد و بهطورکلی آتشبازیهای دشمن در مهران بودیم. اولین منطقهای که دشمن در زمان تهاجم اشغال کرد، ارتفاعات میمک از مناطق عمومی مهران بود که در تاریخ 20 شهریور 1359 میمک سقوط کرد و به تصرف دشمن درآمد.
وی افزود: برای اثبات این ادعا که جنگ در ایلام زودتر آغاز شد، باید به چند نمونه اشارهکنم. حمله ناجوانمردانه دشمن به سایت نیروی هوایی در «نخجیر» در مهرماه سال 1358، تجاوز هوایی رژیم بعث عراق در روز 13 فروردین سال 1358 یعنی درست یک روز بعد از رأی «آری» مردم بهنظام جمهوری اسلامی به منطقه «بهرامآباد» مهران، حمله به قلههای دهلران، انفجار لولههای نفت در دهلران، حمله به پاسگاه «هلاله» در «میمک» در اردیبهشت 58 و مجروح شدن تعدادی از کارکنان آن پاسگاه، حمله توپخانهای دشمن در خرداد 58 به پاسگاههای «فرخآباد» و «رضاآباد» و ارتفاعات 343 ازجمله دلایل اثبات این ادعا هستند.
این فرمانده دوران دفاع مقدس گفت: جنگ در ایلام آغاز شد و در ایلام هم ختم شد و حمله به ارتفاعات «نیخزر» و «هلاله» و ارتفاعات میمک در روز 16 شهریور 1359 و شهادت اولین فرمانده شهید ایران در جنگ یعنی شهید «روحالله شنبهای» در روز 20 شهریور 1359 یعنی 11 روز قبل از آغاز رسمی جنگ عراق علیه ایران در پاسگاه بهرامآباد که فرمانده سپاه ایلام بود این سخن را ثابت میکند، پس سه ماه قبل از 31 شهریور، جنگ در ایلام آغازشده بود.
جانشین سابق سپاه امیرالمؤمنین (ع) استان ایلام گفت: امام خمینی (ره)، جمله معروف خود یعنی خرمشهر را خدا آزاد کرد در وصف شهر مهران هم بیان میکنند اما این منطقه که کربلایی را در دل خود دارد به فراموشی سپردهشده و حوادث مربوط به جنگ تحمیلی در ایلام ثبت و ضبط نشده است. باوجوداینکه کتابهای مختلفی در این زمینه منتشرشده است اما هیچکدام از این کتابها آنگونه که باید حوادث ایلام در دوران دفاع مقدس را که به دل بنشیند چاپ نکردهاند که امیدواریم با همکاری دلسوزان این عرصه این مهم اتفاق بیفتد و این کوتاهیها و بیتوجهیها که تداوم کوتاهیهایی است که در زمان دفاع مقدس در مورد ایلام اتفاق افتاد جبران شود.