کد خبر: ۵۱۲۷|
تاریخ انتشار: ۰۳ مهر ۱۴۰۳ - ۰۹:۱۴
دکتر محسن رضایی در قسمت دوم برنامه "حماسه خوان" شبکه یک سیما از آغاز خصومت صدام با ایران از پیش از پیروزی انقلاب گفت و همچنین بر لزوم حل چالش‌های جزایر سه‌گانه و کریدور زنگزور تاکید کرد.

به گزارش روابط عمومی دبیرخانه شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا: فرمانده سپاه در دفاع مقدس در دومین قسمت برنامه حماسه خوان از شبکه یک با بیان اینکه دفاع مقدس یک انقلاب دفاعی بود، اظهار داشت: برای اولین بار ایران به شکست در جنگ‌های ۳۰۰ سال اخیر پایان داد و بدون از دست دادن حتی یک متر از خاک میهن، جنگ با رژیم بعث که با همراهی بیست و چند کشور بود را با پیروزی تمام کرد.

پیروزی در دفاع مقدس نتیجه تکیه بر توان داخلی بود

سردار محسن رضایی با اشاره به اینکه این پیروزی با تکیه بر توان داخلی بود، افزود: هم از ابعاد نیروی انسانی و هم از ابعاد تجهیزات و صنایع نظامی بر توان داخل تمرکز کردیم و همین امر موجب بوجود آمدن یک مکتب و سبک نظامی دفاعی شده است که این اندیشه و مکتب در کشورهای حوزه مقاومت قابل مشاهده است.

وی افزود: ما امروز در نقطه ای از حوزه نظامی و دفاعی هستیم که سربازان متجاوز کشورهای آمریکا و انگلیس که به مرزهای ما تعدی کرده بودند را دستگیر کردیم و آن‌ها با التماس از ما آزادی سربازانشان را طلب کردند و این در تاریخ بی نظیر است.

امروز جهان روی قدرت ایران حساب می کند

دبیر شورایعالی هماهنگی اقتصادی سران قوا ادامه داد: امروز جهان روی قدرت نظامی ایران حساب می کند و ما به سطحی از خودکفایی و اقتدار رسیده‌ایم که همه جهان به آن معترفند و صد البته نباید دشمن را دست کم بگیریم که هرجا این اتفاق افتاد دچار خسران می‌شویم و این هم یکی از تجارب دفاع مقدس است.

دکتر رضایی با اشاره به مباحث مطرح شده در قسمت گذشته برنامه، تصریح کرد: در برنامه قبل اشاره شد که باید از تجربیات و پیشرفت‌های نظامی و درس‌های حاصل از دفاع مقدس در دیگر حوزه ها استفاده کنیم؛ در دفاع مقدس ما دریافتیم که عنصر مهم اعتماد به نفس در پدید آوردن فرماندهان و شکوفایی استعدادهایشان بسیار موثر بود و امروز این عنصر باید در جوانان ما تقویت شود.

وی بیان داشت: همانطور که اشاره شد پاسخ به این سوال که "جنگ چه زمانی آغاز شد؟" در رفع بسیاری از ابهامات جنگ موثر است؛ هرکسی از ظن و سلیقه خود یک مبدا برای جنگ ایران و عراق متصور می‌شود و اما ما قصد پاسخ به این سوال با استفاده از شاخص های علمی و بین المللی داریم.

سردار محسن رضایی با ارائه تعریف علمی از جنگ اظهار کرد، در تعاریف علمی جنگ آمده است: "جنگ عملی مبتنی بر زور برای رسیدن به منافع، مقاصد و خواسته های یک کشور علیه کشوری دیگر است" ؛ بعبارتی جنگ به معنی عبور مبتنی بر زور از شرایط صلح برای رسیدن به منافع است، بنابراین با توجه به این تعریف باید دید ایران تا چه تاریخی با عراق در شرایط صلح بوده است.

۳ مرحله آغاز جنگ

وی با تشریح فرآیند شکل‌گیری جنگ که شامل ۳ مرحله خصومت، منازعه و نمایش جنگ می‌شود توضیح داد: فرآیند شکل‌گیری جنگ ۳ مرحله دارد که شامل مرحله اول: ورود به خصومت و گذر از شرایط مسالمت آمیز است که معمولا در اثر رقابت یا سوء تفاهم و یا مشاهده ضعف در طرف مقابل است و اگر ادامه پیدا کند وارد مرحله دوم می‌شود.

مرحله دوم آغاز منازعه است که شدیدتر از خصومت و به نوعی شبه جنگ است و شرایط پیچیده تر از مرحله اول است، زیرا طرف مهاجم در این مرحله احساس پیروزی دارد یا از جانب قدرت پشت صحنه وادار به تشدید تنش می‌شود.

در نهایت مرحله سوم، نمایش جنگ است که شامل تهاجم و عبور از مرزها است.

دو چالش زنگزور و جزایر سه گانه را باید با دیپلماسی حل کنیم

وی با تشریح مصداق این مدل مفهومی تعریف جنگ در شرایط امروز کشور، تصریح کرد: امروز ما شاهد ۲ چالش با همسایه شمالی در رابطه با کریدور زنگزور و همسایه جنوبی بر سر جزایر سه‌گانه هستیم. در مورد امارات ما آنها را همسایه و کشور دوست می‌دانیم و سرمایه‌های ایرانیان بود که امارات را به آبادانی رساند و به همین واسطه در مقابل اقدامات منفی آنها همچون ساخت جزایر مصنوعی و ایجاد آسیب زیست محیطی در خلیج فارس و همچنین ایجاد کنسولگری رژیم صهیونیستی در نزدیکی مرزهای ما، بواسطه همین حق همسایگی سکوت کردیم.

اما علیرغم این مصامحه آنها در مورد جزایر سه گانه در نشست‌های مختلف مدعی می‌شوند و حتی دست به دامان کشورهایی چون چین و روسیه می‌شوند و لذا مبتنی بر تجربه دفاع مقدس بصورت جدی باید با دیپلماسی این موضوع را حل کنیم.

مساله دیگر کریدور زنگزور در مرز ارمنستان است که ایران در حال ساخت جاده‌ای خوب در این مرز برای اتصال آذربایجان به نخجوان است و اما عده‌ای در داخل و بیرون دو کشور ایران و آذربایجان، بر طبل اختلاف افکنی می‌کوبند ولذا ما به فضل پروردگار برآنیم که خصومت تبدیل به منازعه نشود؛ البته تجربه نشان داده است که همیشه موضع خنثی و بی طرفی کارساز نبوده و نمونه آن فجایع جنگ‌های جهانی اول و دوم و اشغال کشور توسط بیگانگان و مرگ ۸ میلیون ایرانی از ۱۸ میلیون نفر جمعیت کشور بود.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: بعضی مواقع باید نرمش قهرمانانه داشت، همانگونه که در موضوع هسته ای با تدبیر رهبری انجام شد و گاهی اوقات مانند موضوع خونخواهی شهید هنیه ما در شرایط کمین قرار می‌گیریم؛ فلذا در برابر هر پدیده نیاز به استراتژی متناسب با آن پدیده است و این هم از تجربیات دفاع مقدس بود.

جنگ را چگونه باید تحلیل کرد؟

دکتر رضایی گفت: بنابراین تحلیل هر جنگ دو معیار دارد؛ اول زمان شروع جنگ و معیار دوم مدل مفهومی جنگ است که سه مرحله دارد. حال بر اساس این دو معیار به تشریح جنگ ارتش بعث علیه کشورمان می‌پردازیم.

۳ ائتلاف علیه انقلاب اسلامی

وی در ادامه گفت: این جنگ یک هجوم ائتلافی علیه ایران بود و حال باید دید که این هجمه علیه ایران چه زمانی رقم خورد؟ از ابتدای جریان انقلاب آمریکایی ها ۳ بار علیه ایران ائتلاف کردند؛ 

ائتلاف اول بین صدام، شاه و آمریکا بود که برای جلوگیری از پیروزی انقلاب بود.

ائتلاف دوم ائتلاف برای عدم تاسیس نظام سیاسی بود که شوروی هم در این ائتلاف حضور بعمل آورد و یکی از دلایل تسریع انتخابات و تعیین تکلیف نظام حاکم و رفراندوم قانون اساسی که امام روی آن تاکید داشت مقابله با همین ائتلاف بود؛

سومین ائتلاف بعد از دفاع مقدس و بخصوص در دهه اخیر بود که آمریکا ائتلافی برای جنگ اقتصادی با ما تشکیل داده است و ما باید از تجربه دفاع مقدس برای مقابله با این جنگ استفاده کنیم.

فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس با تبیین اتفاقات شگرف جنگ تحمیلی، بیان کرد: در طول قرن بیستم، آمریکا و شوروی در همه میادین با هم در جنگ و دشمنی بودند؛ مانند جنگ های کره، ویتنام و جنگ اعراب و اسراییل و اما در اتفاقی عجیب در یک نقطه این دشمنان خونین در کنار هم قرار می گیرند و آن جنگ رژیم بعث عراق علیه ایران است.

دکتر محسن رضایی با تشریح ائتلاف اول آمریکا که علیه وقوع انقلاب بود، توضیح داد: ائتلاف اول بین صدام، شاه و آمریکا بود که برای جلوگیری از پیروزی انقلاب بود بنابراین می‌بینیم که ما قبل از ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ با عراق در خصومت بوده ایم؛ ما در سال ۵۸ نیز با عراق در حالت صلح نبوده‌ایم چراکه طبق اسناد تاریخی دست آمریکا و رژیم بعث عراق در قائله های تجزیه طلبی و ترورها و آشوب‌های سال ۵۸ هویداست.

خصومت ایران و رژیم بعث به پیش از انقلاب باز می گردد

وی گفت: برخی دلیل شروع جنگ را شعارهای انقلاب اسلامی ایران و تاکید بر صدور انقلاب به عراق می‌دانند، اما با بررسی تاریخ متوجه می‌شویم که این موضوع درست نیست چراکه ریشه اختلافات و خصومت رژیم بعث و ایران به پیش از انقلاب باز می‌گردد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با ذکر خاطره ای از حضرت امام گفت: حضرت امام خاطره ای برای من نقل کردند از موضوع اخراجشان از عراق و اینکه در ابتدا قصد رفتن به کویت را داشتند اما مقصد به فرانسه تغییر یافت و این خود سبب خیری شد؛ چراکه در کویت احتمال ترور ایشان بالا بود و از طرفی حضور خبرگزاری‌ها و آژانس‌های خبری در فرانسه موجب نشر سخنان ایشان در ایران گردید.‌ لذا گویی دستی وجود دارد که این انقلاب را هدایت می‌کند.

دکتر رضایی در پایان با تشریح نخستین نقطه آغاز خصومت بین ایران و عراق بیان داشت: اولین زمانی که روابط ایران و عراق وارد خصومت شد، نقش آفرینی صدام در مرداد ۱۳۵۷ و اخراج امام از عراق بود و پر واضح است که این نقش آفرینی، بسیار مشکوک و در ارتباط با قدرت های سلطه گر جهان بوده است که در برنامه آینده درباره آن توضیح خواهیم داد.

ارسال نظر