دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام اظهار کرد: زمانی که مصرف انرژی کشور را بررسی و مقایسه میکنیم در رابطه با شدت مصرف به نقاط دردناکی میرسیم که اصلاح این وضعیت نیازمند مدیریت راهبردی است.
محسن رضایی با حضور در سومین همایش سمپوزیوم بینالمللی ایران 1404 با بیان اینکه یکی از مولفههای مهم سند چشمانداز رابطه اقتصاد ملی با انرژی است گفت: اقتصاد انرژی دارای عرضه، تولید، تقاضا و مصرف است و کمتر به بخش تقاضا توجه شده است و شاید بیشترین توجهات به سمت تولید و ارائه انرژی در کشور بوده است لذا باید در مدیریت راهبردی به این موضوع توجه بیشتری صورت گیرد.
وی ادامه داد: رابطه منابع به دست آمده از انرژی با اقتصاد ملی ما و بودجه دولت است که در اقتصاد انرژی به آن کمتر توجه شده و در ادبیات اقتصادی از آن به عنوان نفرین منابع یاد میشود چرا که همین منبع میتواند برای اقتصاد نعمت و هم نغمت باشد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: اینکه خوشحال باشیم منابع عظیمی داریم اما نتوانیم با مدیریت درست از آن استفاده کنیم میتواند آسیبهایی درپی داشته باشد و یکی از دلایل اصلی تورم مربوط به نحوه هزینهای نفت و گاز است.
رضایی در تعریف مدیریت راهبردی گفت: مدیریت راهبردی یعنی عرضه و تقاضا را مشاهده کنیم و در مقابل درآمدهای نفتی را هم درنظر داشته باشیم که اینها در کنار هم میتواند سند راهبردی باشد. زمانی که ما وضعیت خود را در رابطه با شدت مصرف انرژی با دیگر کشورها بررسی و مقایسه میکنیم به نقاط دردناکی میرسیم.
وی تصریح کرد: نسبت انرژی ما نسبت به کشور ترکیه دو برابر و نسبت به خیلی دیگر از کشورها چند برابر است، بنابراین بحث مدیریت راهبردی و تهیه سند بسیار حائز اهمیت است.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام خاطر نشان کرد: اگر بخواهیم در آینده به مصرف انرژی در ایران و جهان نگاه کنیم باید بگوییم که از سالهای 2010 تا 2040 ، 75 درصد از مصرف انرژی مربوط به آسیا و بعد آفریقا است. در سال 2040 هند بیشترین آمار جمعیتی را خواهد داشت و نرخ رشد اقتصادی چین که متوسط 10 درصد بوده کمتر از هند خواهد شد. اما چین و هند در آینده بیشترین متقاضی انرژی خواهند بود همچنین کشورهای شمال آفریقا، اروپا و کشورهای توسعه یافته یک روند آرامی را در مصرف انرژی طی میکنند و سعی دارند تا تقاضای انرژی را ثابت نگه دارند.
رضایی گفت: ما در سال 2012 از نظر ذخایر نفتی در رتبه چهارم داشتیم و از نظر ذخایر گازی در رتبه اول و در بعضی ذخایر از نظر تولید در رتبه سوم قرار داریم اما از نظر مصرف بعد از آمریکا و روسیه سومین کشور مصرفی گاز در دنیا هستیم که این آمارها باعث شده ما پیشبینیهایی را نسبت به آینده داشته باشیم.
وی تصریح کرد: اگر بخواهیم همانند گذشته از انرژیهایمان مصرف کنیم تا سال 1401 مصرف و تولیدمان با یکدیگر برابر میشود؛ ما اگر با اصلاحاتی که در اواخر در مصرف انرژی ما صورت گرفته جلو برویم تا سال 1404 صادرات منابع انرژی نخواهیم داشت اما اگر الگوی مصرفی را درپیش گیریم در سال 1409 فاصله بسیار زیادی بین تولید و مصرف داریم. بنابراین ما باید دقت بیشتری در مصرف انرژی داشته باشیم.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی گفت: سیاست کلی اقتصاد مقاومتی دارای 24 بند است که هفت بند آن مربوط به انرژی است. در همه کشورهای دنیا توسعه با رشد اقتصادی همراه است و اگر کشوری توسعه نیافته باشد رشد اقتصادی آن هم پایین است.
رضایی اظهار کرد: در 100 سال گذشته، قبل و بعد از انقلاب اگر نفت را از دولتها میگرفتند دولتها سقوط میکردند و عمرشان نهایت به دو سال میرسید و این نشان دهنده این است که ما با ناکارآمدی کشور را اداره میکنیم لذا قواعد قیمتگذاری را باید به نحوی تعیین کنیم که سرمایهگذاران نگران نباشند که با تغییر دولتها و مجلسها قواعد و قیمتها انرژی تغییر کند.
وی در پایان گفت: امیدواریم نتایج این همایش مورد استفاده مسئولان قرار گیرد
مرکز اسناد دکتر محسن رضايي در نظر دارد عکسها و اسناد مرتبط با دکتر رضايي از دوران قبل از انقلاب تا کنون را جمع آوري نمايد.
بدينوسيله از مخاطبين گرامي درخواست مي شود هر نوع عکس و سندي که از دکتر محسن رضايي در اختيار دارند به دبيرخانه اين مرکز ارسال تا در صورت انتشار، به نام خودشان منتشر گردد.
به منظور سهولت در ارسال مدارک؛ ايميل، تلفن و آدرس اينترنتي به شرح زير اعلام مي شود.
info@rezaee.ir : ايميل
تلفن : 1-22258930-021
نشاني : تهران- بلوار ميرداماد- خيابان نفت شمالي – بين چهارم و ششم – پلاک 10